Bułgarska sałatka szopska po polsku

Przepis kulinarny

Składniki:

- 3 pomidory
- 2 ogórki zielone
- 1 papryka (zielona, czerwona lub żółta wg uznania)
- cebula
- ser feta
- oliwa, ocet winny, sól, pieprz

Jak przyrządzić?

Pomidory, obrane ze skórki ogórki i paprykę kroimy w dużą kostkę, cebule w półkrążki- mieszamy i wrzucamy do miski. Ser ścieramy na tarce, posypujemy. Doprawiamy oliwą, octem, sola i pieprzem według uznania, całość delikatnie mieszamy.

Jak podawać?

Podawać w małych miseczkach, jemy widelcem. Można podać z grzankami z masłem i/lub z żółtym serem.

Uwagi:

W oryginalnym przepisie zamiast podanego tu sera feta jest bułgarski biały ser - twardy,słony i kwaśny, przypominający nasz polski swojski ser.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt6 zł
Autor Monikay

Bułgarska sałatka szopska po polsku: Podobne przepisy

Bułgarska sałatka szopska po polsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy