Składniki:
- 3 pomidory
- 2 ogórki zielone
- 1 papryka (zielona, czerwona lub żółta wg uznania)
- cebula
- ser feta
- oliwa, ocet winny, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Pomidory, obrane ze skórki ogórki i paprykę kroimy w dużą kostkę, cebule w półkrążki- mieszamy i wrzucamy do miski. Ser ścieramy na tarce, posypujemy. Doprawiamy oliwą, octem, sola i pieprzem według uznania, całość delikatnie mieszamy.
Jak podawać?
Podawać w małych miseczkach, jemy widelcem. Można podać z grzankami z masłem i/lub z żółtym serem.
Uwagi:
W oryginalnym przepisie zamiast podanego tu sera feta jest bułgarski biały ser - twardy,słony i kwaśny, przypominający nasz polski swojski ser.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Monikay |