Niedzielny kurczak z ziołami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4-6 filetow z kurczaka, 1 lyzka masla, 1/2 lyzeczki soli, pieprz, pokrojony por, 2 lyzki swiezo siekanej bazylii, 1/2 lyzeczki swiezo siekanego tymianku, 1/2 dl swiezo siekanej pietruszki, 1 lyzka maki, 1 dl bialego wina albo bulionu, 1 dl kwasnej smietany.

Jak przyrządzić?

Podsmazamy filety na srednio rozgrzanej patelni - na masle. Dodajemy pora i podsmazamy przez kilka minut, dodajemy sol oraz pieprz. Calosc posypujemy swiezymi ziolami. Posypujemy maka i polewamy bulionem lub bialym winem, mieszamy lekko. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na koncu dodajemy smietane, lekko mieszamy potrawe i dusimy jeszcze chwilke, ok. 2 minut. Gotowe!

Uwagi:

Doskonale smakuje podawane ze szparagami, krojonymi pomidorami, swiezym ogorkiem oraz swiezo ugotowanymi ziemniakami z duza iloscia kopru. Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Autor kaja

Niedzielny kurczak z ziołami: Podobne przepisy

Niedzielny kurczak z ziołami: wypróbuj również

Powiązane Tematy