Sk艂adniki:
4-6 filetow z kurczaka, 1 lyzka masla, 1/2 lyzeczki soli, pieprz, pokrojony por, 2 lyzki swiezo siekanej bazylii, 1/2 lyzeczki swiezo siekanego tymianku, 1/2 dl swiezo siekanej pietruszki, 1 lyzka maki, 1 dl bialego wina albo bulionu, 1 dl kwasnej smietany.
Jak przyrz膮dzi膰?
Podsmazamy filety na srednio rozgrzanej patelni - na masle. Dodajemy pora i podsmazamy przez kilka minut, dodajemy sol oraz pieprz. Calosc posypujemy swiezymi ziolami. Posypujemy maka i polewamy bulionem lub bialym winem, mieszamy lekko. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na koncu dodajemy smietane, lekko mieszamy potrawe i dusimy jeszcze chwilke, ok. 2 minut. Gotowe!
Uwagi:
Doskonale smakuje podawane ze szparagami, krojonymi pomidorami, swiezym ogorkiem oraz swiezo ugotowanymi ziemniakami z duza iloscia kopru. Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednia |
Autor | kaja |