Składniki:
2 piersi kurczaka,
2 torebki ryżu,
2 cebule,
3 duże pomidory,
3 ząbki czosnku,
1 mała puszka kukurydzy,
bazylia,
przyprawa do potraw meksykańskich (apetita albo kamis),
oliwa z oliwek,
chilli.
Jak przyrządzić?
Ugotować ryż. Następnie cebulkę posiekać w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek, w międzyczasie posypując ją delikatnie chilli tak aby całość miała miły czerwony kolor. Mięso pokroić w możliwie najdrobniejszą kostkę i dodać do cebuli. Podsmażyć całość dodając przyprawy meksykańskiej i wyciśnięte ząbki czosnku. DOKŁADNIE mieszać. Posiekane pomidory (mogą być razem ze skórkami) dodać i całość posypać bazylią - wedle gustu (ja lubię dużo). Na sam koniec dosypać kukurydzę (ale nie wlewać wody z puszki!).
Jak podawać?
Na talerz wysypywać żądaną ilość ryżu i na to nakładać przygotowany sos. POLECAM GORĄCO DODAĆ na wierzch 4 listki ŚWIEŻO RWANEJ BAZYLII!
Uwagi:
Można dodać trochę czerwonej fasoli z puszki aby bardziej "zmeksykanizować" potrawę :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2~3 |
Autor | WojtekR |