Sk艂adniki:
- sloik (350 ml) majonezu na bazie jogurtu lub zmieszac pol na pol majonez z jogurtem
- 2 lyzki ciemnego, slodkiego sosu sojowego do potraw chinskich (ketjap manis)
- 2 lyzki soku z cytryny
- duzy, rozgnieciony zabek czosnku
- pol peczka listkow kolendry (koriander) lub bazylii
- sol, pieprz, troche cukru pudru
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Kolendre lub bazulie drobno pokroic. Dodac do majonezu z jogurtem. Nastepnie dodac pozostale dodatki i dobrze wymieszac (recznie lub w mikserze). Doprawic sola, pieprzem i ewentualnie cukrem pudrem.
Sos powinien miec kwaskowy smak, ale nie moze byc slony.
Uwagi:
Sos jest dobrym dodatkiem do jajek na twardo, pomidorow, wedlin, zoltego sera, salaty, kanapek.Mozna go dlugo przechowywac w lodowce.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | jola |