Składniki:
makaron zielony (barwiony szpinakiem),
marchewka 2-3 szt.,
korzeń pietruszki 1 szt.,
por 1-2 szt.,
seler wg uznania,
sos holenderski (ewentualnie serowy) - gotowy,
masło 1-2 łyżki,
sól, pieprz, zioła wg uznania
Jak przyrządzić?
Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach (nie może się zrobić "papka"!). Do gotującej wody wrzucamy starte warzywa (na 3-5minut), odcedzamy. Rozpuszczamy masło w garnku (tym samym;) i wrzucamy warzywa. "Smażymy" 3-5 minut i wlewamy sos. Całość (warzywa + sos) gotujemy do chwili aż sos będzie gorący. W tym samym czasie gotujemy makaron ;)
WERSJA 1:
Makaron na talerz i polewamy sosem ;)
WERSJA 2:
Makaron wrzucamy do sosu mieszamy wszystko i dopiero na talerz;)
Smacznego.
Uwagi:
Może ma ktoś dobry przepis na sos holenderski?
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | firaneczka |