Składniki:
placek biszkoptowy upieczony wg jednego z licznych przepisów, 200 g tłuszczu (masła lub margaryny lub po połowie masła i margaryny, puszka mleka skondensowanego słodzonego, paczka ciastek biszkoptowych, polewa czekoladowa lub czekolada gorzka.
Jak przyrządzić?
Puszkę z mlekiem skondensowanym słodzonym bez otwierania wstawić do garnka z wodą i gotować ok. 2,5 do 3 godzin, ostudzić.
Do miski włożyć masło i utrzeć na gładką masę. Dodawać po łyżce mleka i cały czas ucierać. Po utarciu na gładką masę przełożyć ją na biszkopt, wygładzić. Na masę poukładać we wzorki ciastka, polać je masą czekoladową lub roztopioną czekoladą. Wstawić do lodówki na godzinę i gotowe.
Potrzebne przybory:
Miska do ucierania masy, pałka drewniana lub mikser
Uwagi:
Mleko skondensowane można przygotowac w większej ilości, np. zagotować 5 puszek i po ostygnięciu trzymać w lodówce.
Należy pamiętać, żeby nie przebijać puszki przed gotowaniem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | duża blaszka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | stefan-aa |