Składniki:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- pół szkl. cukru
- kostka margaryny (zetrzyj na tarce)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka (białek nie wyrzucaj - jeszcze się przydadzą)
MASA SEROWA:
- 1 kg sera białego mielonego (w wiaderku, bdb jest z Krasnegostawu, tłusty)
- 1 szkl. cukru
- 3 całe jajka
- aromat śmietankowy
- pół szkl. oleju
- pół litra mleka 2%
- 2 budynie śmietankowe
- sparzone rodzynki (100 g) - dodaj po zmiksowaniu reszty składników
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto (gdy jest bardzo twarde, tzn. trudno je zagnieść, można dodać 2-3 łyżki śmietany). Dużą blachę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą (razem ze ściankami). Ciasto wyłóż na spód blachy i na jej boki. Składniki masy serowej zmiksuj i na końcu dodaj rodzynki. Wylej zmiksowaną masę na ciasto (UWAGA! konsystencja masy serowej jest rzadka i tak jest OK). Pieczemy na złoty kolor w temp. 200 stopni przez 40-50 minut co najmniej (tak, żeby masa serowa się ścięla). Wyjmujemy z pieca i wykładamy na wszystko pianę ubitą z 3 białek i połowy szkl. cukru.Dopiekamy jeszcze przez ok. 20 minut na złoto (WAŻNE! Piecz na najwyższej półce). Po upieczeniu nie kroić od razu tylko poczekać cierpliwie, bo zacznie się dziać... Efekt zaskakujący przy pierwszym pieczeniu - na cieście zaczną się pojawiać złociutkie kropelki "rosy". Zachwyca nie tylko kubki smakowe ale i oko.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | karolina |