Składniki:
- 50 g masła
- 75 g duzych pieczarek posiekanych
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku,zmiazdżonego
- 2 łyzki majeranku
- 25 g maki pszennej
- 225 ml mleka
- sól i pieprz
- 2 jajka, żółtka i białka oddzielone
Jak przyrządzić?
Niewielką iloscią masła natłuścić okrągłe naczynie żaroodporne. Na patelni rozpuscić 25 g masła, dodac sok z cytryny i czosnek, podsmażać na małym ogniu przez 2-3 min. Grzyby zdjąć z patelni i przełożyc do miski. Dodać mieszając majeranek. Pozostała część masła roztopić w garnku, wsypać mąkę i trzymać na ogniu 1 min., następnie zdjąć z kuchenki. Mieszając, dodać mleko, ponownie postawić garnek na ogniu. Zagotowac aż sos zgęstnieje. Sos wlać do grzybów(jeśli jest za rzadki, dodać trochę mąki), dokładnie wymieszać i dodać żółtka. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą grzybową aż dobrze się połączą. Masę przelać do nasmarowanego wczesniej naczynia. Następnie wstawiś do rozgrzanego do 200oC piekarnika na około 10, 15 minut az będą upieczone i rumiane, a po wkłuciu w suflet patyczka, będzie on suchy. Podawać od razu, bo opada bardzo szybko! Ale nie traci pysznego smaku!
Potrzebne przybory:
naczynie okrągłe żaroodporne, drewniana łyzka, miska plastikowa, trzepaczka, patelnia oczywiście
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym,ale według uznania :) Smacznego :)
Uwagi:
Najlepsze na kolacje!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | średnia |
Autor | DiDi |