Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 20 dag margaryny
- 3 łyżeczki cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ½ łyżeczki amoniaku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
+- ¼ szklanki cukru
- 4 białka
- powidła
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- cukier waniliowy
Krem:
Składniki: 1 margaryna, ½ szklanki cukru pudru, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, ½ l mleka, cukier waniliowy
Każdy placek upiec osobno.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Amoniak rozpuścić w śmietanie. Z mąki, cukru, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, szczypty soli i amoniaku zarobić ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować na dwóch brytfannach.
Położyć na każdym placku: rozsmarowane powidła, pianę z białek i drobno posiekane orzechy włoskie. Całość posypać cukrem waniliowym. Piec ok. 30 min w temp 30 stopni.
Krem:
Z mleka, mąki i cukru waniliowego ugotować budyń. Do roztartej margaryny z cukrem pudrem dodać ostudzony budyń i utrzeć.
Uwagi:
Przełożenie ciasta:
Placek – krem – placek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | Honorata |