Składniki:
kilogram ziemniaków (najlepiej młodych),
3-4 duże cebule, 30 dag boczu wędzonego (ew. bekonu),
majonez, śmietana 12%, musztarda do smaku, sól, pieprz, zielona cebulka i pietruszka
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Boczek pokroić w paski, wytopić na patelni na apetyczne skwarki, wyjąć boczek i na wytopionym tłuszczu zrumienić na złoty kolor cebulę pokrojoną w słupki.Wystudzone ziemniaki pokroić w kostkę, dodać przestudzony boczek i cebulę oraz zieleninę. Doprawić solą i pieprzem oraz majonezem wymieszanym ze śmietaną (pół na pół) i musztardą.
Potrzebne przybory:
miska, deska do krojenia, patelnia, łyżka
Jak podawać?
Podawać można np. z kurczakiem z rożna, sznyclami z piersi indyka, kotletem schabowym. Jak kto lubi, wszystko pasuje oprócz sosu.
Uwagi:
Ilość majonezu i śmietany wg uznania i smaku.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | dość wysoka |
Autor | GOSIA |