Składniki:
5 galaretek w różnych kolorach,
3 łyżki żelatyny,
1 szklanka mleka,
1 szklanka cukru,
1/2 l śmietany słodkiej
Jak przyrządzić?
3 galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i wylać każdą na osobny głęboki talerz. Gdy zastygną pokroić w średnią kostkę i wrzucić do głębokiego naczynia o średnicy ok. 24 cm(tortownica jest za niska). Rozpuścić kolejną galaretkę, schłodzić i zalać te galaretki pokrojone w kostkę. Schłodzić. Mleko zagotować z cukrem i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody i ostudzić. Śmietanę, mleko i żelatynę ubić mikserem i wylać na zastygłe galaretki. Po zastygnięciu zalać kolejną galaretką.
Jak podawać?
Podawać
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | E.T. |