Składniki:
- 40 sztuk herbatbików PETIT BUERRE (polecam firmy Jutrzenka)
- ok. 250-300 ml mleka 3,2%
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub deserowej na polewę LUB polewa -> przepis niżej
KREM:
- 200 g masła lub masła roślinnego (nie margaryny ani mixu z olejem)
- czubata szklanka cukru pudru
- 1/2 zapachu rumowego (niekoniecznie)
- 4 żółtka
- 1/2 filiżanki zaparzonej, baardzo mocnej kawy
POLEWA:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Jak przyrządzić?
1. KREM: W jednym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem aż żółtka zbieleją i masa będzie gładka i puszysta. W drugim utrzeć masło. Jajka i masło powinny być temperatury pokojowej (nie z lodówki).
2. Do jajek z cukrem wlewamy ostudzoną kawę. Dokładnie mieszamy.
3. Do masła (nie odwrotnie) stopniowo, cały czas ucierająć, dodajemy masę kawowo-żółtkową. Ucieramy, aż powstanie jednolity krem, dodajemy zapach rumowy.
4. Mleko gotujemy (inaczej skwaśnieje) i studzimy. W mleku maczamy herbatniki. Muszą być mięciutkie, dokładnie nasączone, ale nie rozpadające się.
5. W rzędzie układamy 5 herbatników (łącząc je dłuższymi bokami), smarujemy kremem, na to znów kładziemy namoczone herbatniki, krem itd. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki - bez kremu.
6. Robimy polewę: Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Można też użyć czekolady: wtedy rozpuszczamy ją i mieszamy z odrobiną masła. Polewamy górę i boki stefanki. Wstawiamy do lodówki - najlepiej na noc, bo najlepiej smakuje na drugi dzień :D
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Autor | nutella |