Sk艂adniki:
- 40 sztuk herbatbik贸w PETIT BUERRE (polecam firmy Jutrzenka)
- ok. 250-300 ml mleka 3,2%
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub deserowej na polew臋 LUB polewa -> przepis ni偶ej
KREM:
- 200 g mas艂a lub mas艂a ro艣linnego (nie margaryny ani mixu z olejem)
- czubata szklanka cukru pudru
- 1/2 zapachu rumowego (niekoniecznie)
- 4 偶贸艂tka
- 1/2 fili偶anki zaparzonej, baardzo mocnej kawy
POLEWA:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 艂y偶ka wody
- 1 czubata 艂y偶ka kakao
- 4 艂y偶ki cukru
Jak przyrz膮dzi膰?
1. KREM: W jednym naczyniu utrze膰 偶贸艂tka z cukrem a偶 偶贸艂tka zbielej膮 i masa b臋dzie g艂adka i puszysta. W drugim utrze膰 mas艂o. Jajka i mas艂o powinny by膰 temperatury pokojowej (nie z lod贸wki).
2. Do jajek z cukrem wlewamy ostudzon膮 kaw臋. Dok艂adnie mieszamy.
3. Do mas艂a (nie odwrotnie) stopniowo, ca艂y czas ucieraj膮膰, dodajemy mas臋 kawowo-偶贸艂tkow膮. Ucieramy, a偶 powstanie jednolity krem, dodajemy zapach rumowy.
4. Mleko gotujemy (inaczej skwa艣nieje) i studzimy. W mleku maczamy herbatniki. Musz膮 by膰 mi臋ciutkie, dok艂adnie nas膮czone, ale nie rozpadaj膮ce si臋.
5. W rz臋dzie uk艂adamy 5 herbatnik贸w (艂膮cz膮c je d艂u偶szymi bokami), smarujemy kremem, na to zn贸w k艂adziemy namoczone herbatniki, krem itd. Ostatni膮 warstw膮 powinny by膰 herbatniki - bez kremu.
6. Robimy polew臋: Wszystkie sk艂adniki roztopi膰 w garnuszku i lekko gotowa膰 na ma艂ym ogniu, ca艂y czas mieszaj膮c, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci. Mo偶na te偶 u偶y膰 czekolady: wtedy rozpuszczamy j膮 i mieszamy z odrobin膮 mas艂a. Polewamy g贸r臋 i boki stefanki. Wstawiamy do lod贸wki - najlepiej na noc, bo najlepiej smakuje na drugi dzie艅 :D
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Autor | nutella |