Zapach korzennych przypraw kojarzy nam się ze świętami. Nie trzeba dużych nakładów finansowych i ciężkiej pracy, by przygotować coś smacznego i aromatycznego, co wzbogaci naszą kolację wigilijną lub świąteczny obiad. Wykonane własnoręcznie pierniczki sprawią, że dom napełni się prawdziwym ciepłem.
Składniki:
30 dag mąki,
15 dag cukru,
15 dag cukru pudru,
pół szklanki orzechów włoskich,
¼ szklanki miodu,
łyżeczka przyprawy do pierników,
łyżeczka kakao,
3 jajka,
1 białko,
łyżka wody,
¼ kostki masła,
łyżeczka sody oczyszczonej.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę połączyć z cukrem, rozdrobnionymi orzechami, miodem, posiekanym zimnym masłem, kakao, przyprawą korzenną, 2 jajkami i sodą oczyszczalną.
Zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 40 minut.
Następnie ciasto rozwałkować i foremkami wykrawać ciasteczka.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – 10 minut.
Pod koniec pieczenia pierniczki posmarować rozkłóconym jajkiem.
Cukier puder utrzeć z białkiem i łyżką wody.
Przestudzone ciasteczka udekorować przygotowanym lukrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 17 zł |