Sk艂adniki:
Sp贸d:
200 g okruchow bia艂ego ciasta (np biszkopt), 30 g tartej bulki, 55 g masla stopionego.
Nadzienie:
200 g puree ze swiezych truskawek, 750 g twarozku, 300 g cukru, 3 jaja, 2 艂yzki wanilii lub zapachu waniliowego.
Wierzch:
200 swiezych truskawek przekrojonych na pol, 125 ml konfitur z moreli lub innych.
Jak przyrz膮dzi膰?
Spod:
Wszystko wymieszac i wylozyc na forme o srednicy 23cm.
Nadzienie:
Truskawki, twarozek i cukier wymieszac dodajac po jednym jajku (dobrze mieszajac). Wmieszac wanilie. Przelozyc do formy z ciastem. Wstawic do piekarnika na ok. 75 min o temp 160C, po tym czasie wylaczyc piekarnik, uchylic drzwiczki i poczekac az ciasto jeszcze dojdzie, ok. 30 min.
Wystudzic do pokojowej temp.
Wierzch:
W rondelku podgrzac konfitury, ulozyc truskawki na ciescie, posmarowac truskawki.
Jak podawa膰?
przed podaniem sernik najlepiej schlodzic ok. 6-8 godz.
Uwagi:
Mozna uzyc bitej smietanki na wierzch sernika, nastepnie ulozyc truskawki i posmarowac konfitura. Przepyszne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Przybli偶ony koszt | 130 z艂 |
Autor | izabelka-gaca |