Składniki:
- 1 kg chudego twarogu
- 4 żółtka
- 1 szkl. cukru
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 2 łyzki żelatyny
- 10 dag rodzynek
- 1 kg truskawek
Jak przyrządzić?
Twaróg zmielić dwukrotnie.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i dobrze odsączyć.
Żółtka ubić z cukrem na pulchną masę, dodawać po łyżce zmielonego twarogu. Utrzeć na gładką masę.
Dodać odsączone rodzynki.
Galaretkę cytrynową zmieszać z żelatyną, dodać 1/4 szkl. gorącej wody, wymieszać, a następnie dodać do masy twarogowej. Dokładnie wymieszać. Wstawić na 15 min. do lodówki.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, podzielić na dwie części.
Połowę z nich wyłożyc do wysmarowanej masłem tortownicy o srednicy 24 cm.
Na truskawki wylać stężalą nieco masę twarogową. Na górze ułożyć pozostałe truskawki. Wstawić na dwie godziny do lodówki.
Galaretkę wiśniową przygotowac według przepisu, dodając nieco mniej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
Przestudzoną galaretkę wylać na wyjęte z lodówki ciasto. Wstawić ponownie do lodówki, najlepiej na noc.
Smacznego.
Uwagi:
Opcjonalnie można użyć galaretek o innym smaku. Powinny one jednak różnić się kolorami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Autor | Matylda |