Składniki:
Ciasto „Rafaello”
Składniki:
· ½ litra kremówki
· 2 bite smietany w proszku („Śnieżki”)
· 6 kieliszków adwokata
· 20 dkg kokosu
· wiórki migdałowe
· 1 biała czekolada.
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt z 5 jajek ( średnia blaszka najlepiej tortownica).
Biszkopt przekroić na dwie nierówne części ( góra cieńsza). Spód biszkoptu skropis częścią adwokata, drugą cześć biszkoptu pokruszyć,Odlać troszkę kremówki do rondelka i podgrzać z czekoladą – uważać aby nie przypalić.Resztę kremówki ubić na sztywno, dodać 2 „Śnieżki” i wymieszać.
Do pokruszonego biszkoptu dodać bitą śmietanę, kokos, wiórki migdałowe, adwokata oraz rozpuszczoną czekoladę.
Masę wyłożyć na biszkopt. Wierzch ciasta można posypać kokosem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Uwagi:
Przygotowanie biszkoptu. Nie wiem jak Wy przygotowujecie biszkopt, ale ja robię to tak:*ubić białka na sztywno, docać cukier (zwykły), nastepnie dodać żółtka, odrobinę proszku do pieczenia oraz odrobinę oleju. ten biszkopt zawsze mi wychodzi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | Joasia |