Potrawy z gęsi - pyszny gulasz
OLIWKA . • dawno temuZastanawiasz się jaką nowość przygotować na święta? A próbowałaś już potraw z gęsi? Mięso jest nie tylko smaczne, ale również bardzo dietetyczne, ponieważ zawartość tłuszczu jest minimalna. Możesz dowiedzieć się więcej na stronie smaczna gęś.jejkuchnia.pl Stworzenie gulaszu z gęsi nie wymaga specjalnych umiejętności. Sama się przekonaj.
Przygotuj:
- 2 duże piersi z gęsi
- 1 dużą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3–4 duże ziemniaki
- kilka marchewek
- 1 seler naciowy
- 1 rzepę
- około 1 litra bulionu wołowego
1. Najpierw zajmij się rozdrobnieniem składników. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, ziemniaki, marchewkę, seler naciowy i rzepę pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu i dodaj do niej połowę selera, czosnek i cebulę. Podsmażaj warzywa 2–3 minuty.
3. Umyj i osusz gęsinę, a następnie pokrój ją w kostkę i dodaj do warzyw. Podsmażaj około 8 minut na wolnym ogniu. Mieszaj często pyszną potrawę, by mięso było rumiane ze wszystkich stron.
4. Do potrawy z gęsi dolej teraz bulion i doprowadź go do wrzenia. Masz chwilę przerwy, bo gulasz powinien się spokojnie gotować przez godzinę.
5. Dopiero pod koniec tego etapu dodaj pozostałe warzywa i duś je pół godziny, aż staną się miękkie.
6. Pyszny gulasz z gęsigotowy. To prawdziwe świąteczne danie. Smacznego!
Więcej przepisów na potrawy z gęsi znajdziesz na smacznages.jejkuchnia.pl/
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze