Gęsina

Jedzmy gęsinę

... Jedzenie gęsiny jest korzystne dla organizmu człowieka. W porównaniu do innych gatunków mięsa ma ona korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych – ocenili naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Tymczasem w Polsce gęsinę je się ...

dawno temu

Gęś pieczona - dla całej rodziny

... . Najpierw musisz zająć się gęsiną. Najlepiej jeśli przez kilka godzin będziesz ją moczyła w roztworze soli i wody. 2. Po takim zabiegu nie musisz już nacierać gęsi solą, ale inne przyprawy są bardzo ...

dawno temu

Potrawy z gęsi - pyszny gulasz

... , ziemniaki, marchewkę, seler naciowy i rzepę pokrój w kostkę. 2. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu i dodaj do niej połowę selera, czosnek i cebulę. Podsmażaj warzywa 2-3 minuty. 3. Umyj i osusz gęsinę ...

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... Według starych poradników kulinarnych gęsina jest najlepsza od połowy października do połowy stycznia. Zima wraz z dwoma głównymi świętami – Dniem Świętego Marcina (11 listopada) i Bożym Narodzeniem ... : na cenę. Zawsze przy wyborze świeżego ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... Gęsina była bardzo cenionym mięsem na staropolskim stole, przyrządzano ją na wiele sposobów nie tylko z okazji dnia świętego Marcina, ale również na święta i biesiady. Gęsi były powszechnie hodowane ... z gęsi, krupnik na gęsinie, czy przejęte z ...

dawno temu

Dip serowy - camembert na sylwestra

... i zrobić wyśmienitą gęsinę. 2. Do prostych potraw, na przykład szaszłyków na zimno, warto przygotować dip, który podkreśli ich smak. 3. Dip z sera camembertbędzie idealny. Po prostu wymieszaj w blenderze wszystkie składniki. Smacznych potraw ...

dawno temu

Gulasz z gęsi – również dla dbających o linię

... wykonania: W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, połowę selera i czosnek. Podsmaż przez 2-3 minuty. Umyj i osusz mięso. Następnie dodaj pokrojoną gęsinę i smaż ją na średnim ogniu przez około 8 ... jest gęsina oraz bulion. Wszelkie ...

dawno temu

Sałatka wigilijna z ananasem

... jest już prawie gotowa, musisz ją jeszcze tylko doprawić. Ostrożnie z pieprzem. To danie świąteczne powinno być pikantne, ale bez przesady. 6. A co zjesz w pierwszy i drugi dzień świąt? Może zaskoczysz wszystkich i przygotujesz gęsinę?   ...

dawno temu

Kurczak z jabłkami - pomysł na świąteczny obiad

... już gotowy. Udekoruj go listkami melisy. Smacznego! 7. A może chcesz jeszcze bardziej zaskoczyć rodzinę i przygotujesz gęsinę. To dopiero będzie pyszna niespodzianka. Poznaj doskonałe przepisy na smacznages.jejkuchnia.pl   ...

dawno temu

Szafran – najdroższa przyprawa świata

... i pistacjami. Wprawieni kucharze doprawiają nią mięsa: gęsinę i kurczaka, a także grzyby i owoce morza. W domowych warunkach eksperymenty z szafranem warto zacząć od warzyw korzeniowych – smak marchewki ...

dawno temu

Efekt uboczny

... późniejszej konsumpcji. Późniejszej dlatego, że zbliżał się już wieczór, zatem dalsze przygotowania do zjedzenia gęsiny odłożono na poranek dnia następnego, gąskę Bożenkę w formie oskubanej i nieożywionej ...

dawno temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... zupa gulaszowa. Weź udział w testowaniu produktów Knorr Naturalnie Smaczne! Sprawdź szczegóły. Węgry słyną z hodowli nie tylko bydła, ale również gęsi. Gęsinę je się bardzo często, czy to w formie ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... , ciężkostrawnych i „wydymających”: z kapusty kiszonej, grzybów, wieprzowiny, gęsiny lub dań z kaczki. Kminkiem warto wzbogacać skład domowego pieczywa i ćwikły. Świetnie pasuje też do ziemniaków ...

dawno temu

Powiązane Tematy