Zwiebelkuchen (cebulowiec) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
300g maki,
250g serka homogenizowanego,
1jajko,
3lyzki oliwy z oliwek,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
sol,
pieprz bialy,
kminek.

Nadzienie:
5 duzych cebul,
po kawalku papryki czerwonej zoltej i zielonej,
5 pieczarek,
kawalek szynki(moze byc z indyka) lub boczek,
125g masla,
1/4litra smietany,
200ml jogurtu,
4 jaja,
2lyzki maki ziemniaczanej,
1 lyzka maki normalnej,
1/2lyzeczki papryki slodkiej,
sol, vegeta, pieprz,
zolty ser.

Jak przyrządzić?

Na ciasto:serek wymieszac z oliwa i jajkiem,dodac make z proszkiem,szczypte soli pieprz i kminek.Ciasto dobrze zagniesc i wstawic do zamrazalki na 20 minut(koniecznie)W tym czasie przygotowac nadzienie:na masle usmazyc cebule pokrojona w ksiezyce ,papryke i pieczarki.Posypac vegeta pieprzem i sola do smaku-ostudzic.Osobno usmazyc szynke lub boczek ja robie z szynka drobiowa.Jogut wymieszac z jajami smietana ,maka, papryka sypka , sola ,vegeta i pieprzem-roztrzepac.Przygotowac tortownice26-28cm.Ciasto rozwalkowac tak aby bylo wieksze od dna tortownicy(przynajmiej o 3cm)-to na brzegi(pieke na pergaminie).Ponakluwac gest widelcem,wylozyc cebule na to szynke, zalc mieszanka jogurtowa,wstawic do nagrzanego piekarnika 200°c i piec 40minut.10 minut przed koncem posypac startym zoltym serem.Pycha .Ah podawac z bialym winem.

Potrzebne przybory:

tortownica 26-28cm ze sciaganym bokiem

Jak podawać?

Z bialym winkiem.

Uwagi:

Gotowa juz tarte nalezy z 10-15 minut przestudzic

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje8-10 porcji
Autorjil

Zwiebelkuchen (cebulowiec): Podobne przepisy

Powiązane Tematy