Składniki:
- paczka makaronu pappardelle (szerokie wstążki),
- 8-10 listków świeżej mięty,
- 30 dag (300 g) mielonego mięsa - nie tłustego,
- 1 jajko,
- 50 g oliwy,
- 150 g gęstej śmietany (18%),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 125 ml bulionu drobiowego,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1. Pappardelle ugotować w osolonej wodzie. Liście mięty opłukać, osuszyć i drobno posiekać. mięso wymieszać z połową porcji mięty, solą, pieprzem i jajem. Dłońmi zwilżonymi wodą formować małe kuleczki z masy mięsnej.2. Na patelni rozgrzać całą oliwę, smażyć kotleciki na złoty kolor. Czas smażenia powinien być dostosowany do wielkości kotlecików tak, by nie były w środku krwiste. Wyjąć z patelni.3. Do oliwy pozostałej po smażeniu dodać śmietanę, sok z cytryny i bulion. Najlepiej wymieszać bulion z sokiem i dopiero wlewać do śmietany - nie zważy się. Dodać resztę mięty. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać kotleciki i podgrzać.4. Makaron przełożyć na sito, dokładnie odcedzić. Podawać natychmiast wymieszane z sosem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 800 kcal |
Autor | Samsapiel |