Składniki:
- 1,5 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 125ml śmietany 18-procentowej,
- 5 jajek,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz i bułka tarta do posmarowania i obsypania blaszki.
Lukier:
- 0,5 szkl. cukru pudru,
- 2 łyżki mleka,
- 1/2 aromatu śmietankowego.
Jak przyrządzić?
Żółtka ubić z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce śmietany, ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem i budyniem, wsypywać do masy i mieszać. Białka ubić na sztywną piane, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę i piec w temp. 160-170 stopni przez 40-45min. Po ostudzeniu polać babkę lukrem.
LUKIER: wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 16 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Aneta |