Babka Śmietankowa (autor Aneta)

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1,5 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 125ml śmietany 18-procentowej,
- 5 jajek,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz i bułka tarta do posmarowania i obsypania blaszki.

Lukier:
- 0,5 szkl. cukru pudru,
- 2 łyżki mleka,
- 1/2 aromatu śmietankowego.

Jak przyrządzić?

Żółtka ubić z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce śmietany, ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem i budyniem, wsypywać do masy i mieszać. Białka ubić na sztywną piane, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę i piec w temp. 160-170 stopni przez 40-45min. Po ostudzeniu polać babkę lukrem.

LUKIER: wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje16
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt10 zł
AutorAneta

Babka Śmietankowa (autor Aneta): Podobne przepisy

Babka Śmietankowa (autor Aneta): wypróbuj również

Powiązane Tematy