Składniki:
Biszkopt:- 8 jaj,
- 2 szkl. mąki tortowej,
- 1,5 szkl. cukru,
- cukier waniliowy,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:
- 2,5 szkl. mleka,
- 4 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- kostka masła,
- 2-3 łyżki kakao,
- olejek rumowy.
Masa czekoladowa z rodzynkami:
- 40 dkg rodzynek,
- 250 ml rumu lub spirytusu,
- 1 czekolada mleczna,
- 1 czekolada gorzka,
- 1/2 kostki masła.
Dodatkowo:
- słoik dżemu z czarnej porzeczki.
Jak przyrządzić?
Rodzynki zalac alkoholem na 12 godzin. Można podgrzać alkohol (nie trzeba czekać 12 godzin).Biszkopt: całe jaja rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na gęstą puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia. Piec ok. 30 min.
Masa budyniowa:
Na podanej ilości mleka ugotować budyń. Po wystudzeniu rozkręcić z masłem, dodać 2-3 łyżki kakao, olejek rumowy do smaku oraz 3 łyżki alkoholu.
Masa rodzynkowa:
Gdy rodzynki są już wystarczająco nasiąknięte alkoholem odsączyć je, alkohol zachować. W rondelku rozgrzać 1/2 kostki masła, rozpuścic w nim obie czekolady, dodać odsączone rodzynki oraz połowę alkoholu pozostałego po moczeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć 1/2 masy budyniowej. Następnie położyć drugi blat biszkoptowy, nasączony pozostalym alkoholem. Wyłożyc drugą część masy budyniowej. Na samym wierzchu wykładamy wystudzoną masę rodzynkowo-czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Ketamina |