Sk艂adniki:
- platki owsiane, najlepiej 'grube',
- maslo,
- mleko,
- miod,
- brazowy cukier (ja robie ze zwyk艂ym i tez jest pycha),
- cukier waniliowy,
- dodatki - w zaleznosci od tego jakiego flapjacka chcemy, moga byc to rozmaite bakalie, kawalki czekolady, owoce, dzemy itp.,
- polewa czekoladowa.
Jak przyrz膮dzi膰?
Najpierw w granku podgrzewamy mleko z maslem (proporcje 1:1), miodem i cukrem brazowym i waniliowym (do smaku, musi byc dlosyc mocno slodkie). Jak sie zagotuje dodajemy platki owsiane w takiej ilosci, aby calosc byla b. gesta.
Nie trzeba martwic sie, ze da sie za malo lub za duzo, zawsze mozna dolac mleka albo dosypac platkow, doslodzic i tak sie uda. Calosc musi sie porzadnie pogotowac, az platki beda zupelnie miekkie i zacznie sie z nich robic papka(ale nie moga sie zupelnie rozgotowac). Trzeba oczywiscie caly czas mieszac, aby sie nie przypalilo. Gdy jest to juz bardzo miekkie i geste, dodajemy r贸偶ne rzeczy; ja daj臋 du偶o wi贸rk贸w kokosowych, orzech贸w i rodzynek. Nadal musi by膰 w miare papkowate niezbyt geste. Przekladamy papke do wysmarowanej tluszczem fomy (ciasto powinno miec ok. 3-4cm grubosci i pieczemy w piekarniku (ok. 150 st.), az sie zarumieni gora. Gdy ostygnie, mozemy juz nic nie robi膰, ale mozemy takze u艂o偶yc owoce na gorze np. wisnie lub powidla wisniowe i pola膰 czekolad膮.
Najwiekszym plusem tego "ciasta" jest to, ze jest bardzo szybkie i zawsze sie udaje. Jest pyszne!
Uwagi:
Bardzo bardzo fajne, 艂atwe i niezbyt drogie. Ludzie sie tym zajadaj膮 , ka偶dy kto tego u mnie spr贸bowa艂 by艂 zachwycony (uwaga do wra偶liwc贸w: jest to przepis, kt贸ry skopiowa艂am bardzo bardzo dawno temu, ale nie pamietam skad, mozliwe ze z "mniam mniam"). Gotowe flapjacki mo偶na kupi膰 w nekt贸rych lepszych kawiarniach, a ja pierwszego jad艂am przywiezionego z Londynu, pono膰 s膮 tam bardzo popularne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Przybli偶ony koszt | 10 z艂 |
Autor | emgie |