Składniki:
Ciasto:
- 20 dag maki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 8 jaj,
- 15 dag cukru,
- budyń czekoladowy,
- proszek do pieczenia,
- cukier waniliowy.
Krem:
- 75 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- wiśnie z kompotu,
- czekolada do przybrania.
Poncz:
- sok wiśniowy i spirytus (2:1).
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, potem dodawać cukry, żółtka, a na koniec delikatnie wymieszać z mąką wymieszaną z kakao, budyniem i proszkiem. Wlac do tortownicy i piec ok 40 min.
Śmietanę ubić, dodać cukier i żelatynę wczesniej rozpuszczoną w gorącej wodzie. Biszkopt przekroic na trzy krążki, każdy nasączyć ponczem i wykładac na nie śmietanę i wiśnie. Wierzch i boki posmarowac resztą śmietany. Udekorować tort wiórkami czekolady i wiśniami. Na kilka godzin wstawić do lodówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | karola |