Składniki:
- 200 g ryżu parabolicznego,
- 2 pojedyncze filety z kurczaka,
- 2 cebule,
- masło/margaryna,
- sól,
- pieprz biały,
- bulion drobiowy.
Jak przyrządzić?
Cebulkę drobniutko pokroić. Filety opłukać zimną wodą, pokroić w dość cienkie paseczki lub małą kostkę - jak kto woli - posolić, posypać białym pieprzem. Przygotować bulion - ja rozpuściłam 1,5 kostki drobiowej Winiary w ilości wody jaką podają. Kiedy wszystkie składniki są przygotowane dopiero zaczynamy gotowanie.W rondelku/garnku z grubym dnem rozpuszczamy 4 duże łyżki masła/margaryny. Wrzucamy cebulkę i mieszając od czasu do czasu czekamy aż się zeszkli. Wtedy wrzucamy mięsko i znowu mieszamy. Nic się nie może tutaj przypalić. Kiedy mięsko nabierze białego koloru, dodajemy ryż. Surowy, twardy ryż. Do tego kolejne 2-3 łyżki masła/margaryny i mieszamy. Gaz cały czas na dużym płomieniu. Kiedy tłuszcz zostanie wchłonięty wlewamy pierwszą porcję bulionu - około 2 łyżek wazowych. Ważne jest by podczas przygotowywania całej tej potrawy cały czas mieszać najlepiej drewnianą łyżką, pilnując by nic się nie przypaliło i nic nie przywarło do dna. Kiedy bulion zostanie wchłonięty dolewamy kolejną porcję. I tak aż do wyczerpania bulionu. W sumie gotowanie w bulionie zajmuje około 20 minut. I tyle.
Jak podawać?
Na gorąco, tuż po zrobieniu. Dekoracja - zieleninka, np. pietruszka.
Uwagi:
Nie lubię się zbytnio w kuchni męczyć. Podaję przepisy sprawdzone i proste. Wiem, że risotto ma wiele postaci, jednak ja wolę takie nie przegadane, oszczędne w ilości składników. Jedyne co tutaj mogłabym polecić to kieliszek białego wina dodanego na początku. Ale ono nie zawsze jest, a i bez tego smak zniewala facetów :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | całkiem dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Stokrotka |