Składniki:
- 40 dag mąki,
- 25 dag masła,
- 5 jajek,
- 15 dag cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- skórka z całej cytryny,
- kwaskowy dżem lub powidła,
- 10-15 dag orzechow laskowych.
Jak przyrządzić?
Mąke przesiać, dodać masło i siekać dodając po jednym żółtku. Potem dodać cukier puder i cukier waniliowy i wygniatać rękami na jednolitą masę. Podzielić ciasto na pół. Połowę ciasta rozwałkować na prostokątną blaszkę. Na to rozsmarować powidła i posypać posiekanymi orzechami. Z białek ubić pianę i wyłożyć na ciasto. Drugą połowe ciasta kruszymy w palcach prosto na pianę z białek. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.Po upieczeniu sypiemy wierzch obficie cukrem pudrem. Smacznego!
Uwagi:
Ciasto jest naprawde przepyszne . Najlepsze z powidlami śliwkowymi. Dżemik lub powidła musza byc kwaskowe bo całe ciasto jest dość słodkie. Delikatne, kruche, rozpada sie w ustach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | lucky |