Składniki:
- pęczek botwiny,
- 2 pomidory,
- 2 jajka,
- kilka liści sałaty,
- po pół pęczka szczypiorku i natki pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- 1/2 cytryny.
Jak przyrządzić?
Botwinkę oczyścić, odciąć liście, oskrobać korzonki, opłukać,łodyżki i korzonki buraczków pokroić na kawałki, położyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny, jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na cząstki, pomidory pokroić na cząstki, szczypiorek i natkę opłukać, drobno posiekać,liście sałaty opłukać, osuszyć,buraczki obłożyć kawałkami pomidorów i jajek, przybrać liśćmi sałaty, majonezem i zieleniną.
Uwagi:
Botwinkę można obgotować w wodzie lekko zakwaszonej sokiem z cytryny.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | bromba |