Składniki:
- 3 szklanki maki pszennej,
- 2 jajka,
- ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka,
- 4-5 dag drożdży,
- odrobina oleju roslinnego,
- sól,
- cukier.
Jak przyrządzić?
Drożdże należy pokruszyć do małej miseczki. Następnie należy dodać 2-3 łyżeczki cukru oraz 3 łyżki mąki i 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wszystko należy wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiać przez sitko do dość dużej miski, dodać sól. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i jajka. Powoli zagniatać ciasto dodając w razie potrzeby resztę mleka. Ciasto po wyrobieniu nie powinno się lepić. Rozwałkować tak ciężko jak się da i wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika na 20 min.
Uwagi:
Po upieczeniu ciasto powinno mieć złoty kolor :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | iSo |