Składniki:
- 15 dag sera białego (taki zwykły),
- 2 jaja,
- 5 łyżek oliwy,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 proszek do pieczenia (mały).
Jak przyrządzić?
Wszystko mieszamy razem, zagniatamy. Wyjdzie nam konsystęcja ciasta kruchego - mniej więcej. Ciasta sie nie wałkuje, tylko ugniata na wczesniej lekko przesmarowanej blaszce tak, aby powstała cięka i równomierna płaszczyzna okolo 1-2 cm.Składniki na górę ciasta wedle uznania.Acha, pizzę piecze się około 20 min. w temp 180*C.Zawsze trzeba zobaczyc, jak jest przypieczone na spodzie.
Potrzebne przybory:
Przede wszystkim blacha do pieczenia (taka jak jest na wyposażeniu w kuchenkach gazowych) - ja używam szklanej :)
Uwagi:
Nie mam pojęcie, skąd mam ten przepis, ale jest świetny... Nie trzeba rytuału z drożdżami, w prawdzie nie jest to orginalne włoskie ciasto na pizze... ale jest b. smaczne, no i niezła alternatywa dla ciasta drożdżowego.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | skwiro |