Składniki:
- banany, ok 10 szt.,
- tabliczka (100g) dobrej czekolady mlecznej,
- folia aluminiowa (tego się nie je).
Jak przyrządzić?
Robimy dwa podłużne nacięcia skórki wzdłuż krzywizny banana, odchylamy skórkę w stronę "ogonka", następnie nacinamy na ok 1/2 głebokości wnętrze banana. Po wykonaniu tej czynności bierzemy czekoladę (połamaną, kazda kostka na pół) i wkładamy w powstałe nacięcie (ok. 3-4 kostki na szt.). Następnie układamy skórę z powrotem, i zawijamy całość w folię alu. Pamiętać należy o tym, aby tak zawinąć folię, żeby czekolada nam nie wypłynęła. Tak przygotowane banany wkładamy do piekarnika (ok. 200 C) na ok 10-15 min. Spożywać na gorąco.
Uwagi:
W nawiązaniu do powyższego przepisu, dodam że to jest świetna potrawa na deser, kiedy sobie grillujemy w gronie rodzinnym, jest prosta, słodka, nie jest czasochłonna, a na dodatek zamiast piekarnika może to byc grill.
Polecam do tego lody, najlepiej wiśniowe z owocami (dobrze łamią smak).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Romek |