Składniki:
- puszka dobrego tuńczyka,
- 3 pomidory,
- 3 jaja ugotowane na twardo,
- 2 niezbyt dojrzałe owoce kiwi,
- kilka oliwek,
- parę liści sałaty,
- majonez,
- jogurt naturalny,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki wegety,
- pieprz naturalny,
- inne przyprawy zależnie od upodobań smakowych.
Jak przyrządzić?
Na talerzu ułożyć listki sałaty tak, aby go pokryć, następnie na to wykładamy tuńczyka z puszki, doprawiając lekko pieprzem, solą (lub innymi przyprawami). Na wyłożonego tuńczyka układamy jaja ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki. Lekko solimy i pieprzymy, a następnie układamy kolejną warstwę z pokrojonych w cząstki pomidorów. Ostatnią warstwę stanowią pokrojone w plastry kiwi. Całość polewamy sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu, wegety i czosnku.Potrawę możemy obłożyć z wierzchu oliwkami, ale nie jest to konieczne , gdyż nie wszyscy je lubią.Tak przygotowanego tuńczyka podajemy z białym pieczywem posmarowanym masłem.
Potrzebne przybory:
Podstawowe kuchenne wyposażenie.
Jak podawać?
Potrawę możemy podawać z białym winem.
Uwagi:
Wśród osób, które próbowały tej potrawy wszystkim bardzo smakowała. Chyba, że są to osoby, które nie tolerują w kuchni czosnku. Potrawę traktujemy jako przekąskę lub samodzielne danie dla tych, którzy nie jadają mięsa.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | bogi |