Składniki:
Spód:
- 6 białek,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 3 krople octu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- aromat waniliowy,
- 250 ml bitej śmietany,
- 1 łyżka cukru pudru,
- aromat waniliowy,
- 1/2 kg truskawek,
- według uznania: kiwi, ananas, jagody, rodzynki brazylijskie, melon i jeśli ktoś ma dostęp to wszelkie owoce tropikalne.
Jak przyrządzić?
Sezon truskawkowy w pełni. Polecam podanie tych nieco kwaśnych owoców na słodkim spodzie bezowym. Kombinacja słodko-kwaśna wypada zawsze korzystnie dla naszego zmysłu smaku. Deser oceniły dzieci w mojej rodzinie: REWELACJA!!!
1.) 6 białek ubijać mikserem i jak zacznie tworzyć się piana dodać 3 krople octu, 1/4 łyżeczki soli i dalej ubijać dodając cukier stopniowo. Tworzy się z tego bardzo sztywna piana.
2.) Pianę z białek wykładać na dwie duże blachy, wyłożone papierem i natłuszczone. Spód bezowy ma być nierówny (trochę przypomina karpatkę). Piec 2 godziny w słabo nagrznym piekarniku 100 st. do 120 st. Początkowo piekarnik musi być bardziej nagrzany (do 140 st.) Uważać aby białka nie spiekły się. Kolor musi być kremowy. Można eksperymentować z termoobiegiem. Nie jest to wszystko specjalnie trudne. Beza musi być puszysta i chrupka.
3.) Ubić śmietanę z łyżką cukru i aromatem waniliowym.
4.) Spód bezowy przykryć bitą śmietaną i truskawkami (wersja australijska) lub owocami tropikalnymi (wersja nowozelandzka).
Potrzebne przybory:
Mikser do ubijania, papier do pieczenia.
Uwagi:
Popularny deser w Australii i Nowej Zelandii. Po raz pierwszy przygotowano go dla uczczenia pobytu rosyjskiej primabaleriny Pawłowej w Australii.
Z tego co wiem, oryginał z truskawkami doczekał się wielu wersji z innymi owocami.Będę wdzięczny jeśli odezwie się ktoś z Australii lub Nowej Zelandii z opisem swoich doświadczeń.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Lech |