Składniki:
CIASTO:
- 1 kg truskawek,
- 3 serki homogenizowane waniliowe,
- 0,5 kostki margaryny,
- 0,5 szklanki cukru,
- 3 żółtka,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 2 łyżki żelatyny,
- 2 opakowania biszkotów.
PONCZ:
- 3 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki wódki lub spirytusu.
Jak przyrządzić?
1. Żółtka ubić razem z cukrem (można na parze jak wam się będzie chciało).
2. Margarynę pokroić w kostkę i ucierać dodając żółtka aż wyjdzie gładka masa.
3. Następnie dodać serki i mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Odstawic do lodówki.
v4. W tym czasie przygotować żelatynę wsypując 2 łyżki do 1/3 szklanki z wrzątkiem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
5. Kawę zalać wrzątkiem i dodać alkohol. Przestudzić. Jak już nie będzie parzyła maczać w niej biszkopty ( w miarę szybko żeby za bardzo nie nasiąkły) i układać na dnie tortownicy lub blaszki.
6. Ostudzona żelatynę dodawać ciurkiem do kremu wolno miksując ok 1 min. a następnie część kremu przełożyć na biszkopty.
7. Odszypułkowane i umyte ruskawki pokroic na połówki i układać na kremie.
8. Na to kolejna warstwa biszkoptów, kremu i truskawek. Odstawić do lodówki na conajmniej 1.5-2 h.
I gotowe! Smacznego!
Potrzebne przybory:
Mikser + wysokie naczynie, kubel 0,5 l, blaszka lub tortownica.
Jak podawać?
Schłodzoną.
Uwagi:
Kremu moze wyjść trochę więcej więc jeśli zostanie wam biszkoptów i truskawek możecie pokusic sie o kolejna warstwę.
Truskawki mozna oczywiście zastąić innymi owocami w zalezności od uznania (dla mnie sa jednak najlepsze :)) byleby były ciut kwaskowe bo krem jest dosyć słodkawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | noelleen |