Składniki:
- 200g mąki pszenno-razowej,
- 200g mąki żytniej razowej,
- 1 płaska łyżeczka soli z mikroelementami,
- 1 łyżeczka miodu,
- 50 ml oleju,
- 500ml ciepłego mleka,
- 1 łyżeczka kminku (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto (nie powinno się kleić) i pozostawić na ok. 10min., potem ciasto rozwałkować wałkiem drewnianym, kroić pasma, nakłuwać kilkakrotnie widelcem, blachę wstawić na średni ruszt i piec w nagrzanym piekarniku 10 min. przy 250st.C. Po upieczeniu wyłożyć chlebki na ściereczkę, drugą ściereczką przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
Uwagi:
Domowe chrupkie pieczywo, może to nie Wasa, ale i tak pychota!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | bromba |