Składniki:
- 3/4 części ziemniaków surowych,
- 1/4 część ziemniaków gotowanych,
- 30 dag surowego boczku,
- 2 cebule.
Jak przyrządzić?
3/4 części ziemniaków zetrzeć na tarce do ziemniaków i odstawić na 10 minut. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Surowe starte ziemniaczki odcisnąć z soku przez czystą ściereczkę. Na dnie został naturalny krochmal. Trzeba go dodać do masy. Dodać też ugotowane i zmielone ziemniaki. Całość dobrze razem ugnieść. Formować reką małe podłużne kluseczki lub toczyć małe kuleczki. Gotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 10 - 15 minut. (spróbować czy nie są surowe). Na patelni na tłuszczu usmażyc pokrojony w kostkę boczek z cebulką. Ugotowane kluseczki okrasić i wcinać. Czasem dodaję do nich pokruszony biały serek. Wtedy są jeszcze smaczniejsze!
Potrzebne przybory:
Nóż, tarka, deseczka, garnek, patelnia.
Jak podawać?
To już napisałam wyżej.
Niektórzy wkładają w tak przyrządzone ciasto ziemniaczane mięsny farsz. Też smakuje super.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Asia |