Nagusy

Przepis kulinarny

Składniki:

- 3/4 części ziemniaków surowych,
- 1/4 część ziemniaków gotowanych,
- 30 dag surowego boczku,
- 2 cebule.

Jak przyrządzić?

3/4 części ziemniaków zetrzeć na tarce do ziemniaków i odstawić na 10 minut. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Surowe starte ziemniaczki odcisnąć z soku przez czystą ściereczkę. Na dnie został naturalny krochmal. Trzeba go dodać do masy. Dodać też ugotowane i zmielone ziemniaki. Całość dobrze razem ugnieść. Formować reką małe podłużne kluseczki lub toczyć małe kuleczki. Gotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 10 - 15 minut. (spróbować czy nie są surowe). Na patelni na tłuszczu usmażyc pokrojony w kostkę boczek z cebulką. Ugotowane kluseczki okrasić i wcinać. Czasem dodaję do nich pokruszony biały serek. Wtedy są jeszcze smaczniejsze!

Potrzebne przybory:

Nóż, tarka, deseczka, garnek, patelnia.

Jak podawać?

To już napisałam wyżej.
Niektórzy wkładają w tak przyrządzone ciasto ziemniaczane mięsny farsz. Też smakuje super.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Trudnośćśredni
AutorAsia

Nagusy: Podobne przepisy

Nagusy: wypróbuj również

Powiązane Tematy