Składniki:
- 120 dag majonezu sałatkowego (np. Roleski),
- 6 łyżek ketchupu pikantnego (np. Kotlin),
- 1 - 2 małe owoce chilli (moga być ze słoczka),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Jak przyrządzić?
Ketchup wymieszać z miodem, octem i sosem.Dodać pieprz i paprykę słodką. Z chilli usunąć nasionka i drobno ją posiekać, czosnek zmiażdżyć i razem z chilli dodać do sosu. Na koniec dodać majonez i dokładnie wymieszać.
Potrzebne przybory:
Miska (pojemnik) na sos, nóż, łyżka.
Jak podawać?
Do szaszłyków (np. mięsno-cebulowo-pieczarkowo-paprykowych :)), do upieczonych na grillu kiełbasek.
Uwagi:
Jeśli ma być "piekielny" :) dodajemy 2 owoce chilli, jeśli mniej pozostańmy przy 1 owocu.amiast majonezu można użyć 150 dag śmietany 18%.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | dickw |