Bagietka z masłem czosnkowym i serem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 bagietka,
- pół kostki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- biały pieprz,
- ok. 30 dag sera żółtego,
- folia aluminiowa do zawinięcia bagietki.

Jak przyrządzić?

Bagietkę nadkrajamy co 3 centymetry,uważając żeby jej nie przeciąć, następnie przygotowujemy sobie masło czosnkowe, masło musi być miękkie(jezeli jest twarde to go lekko zmiękczamy w mikrofali, na najniższym stopniu), do masła dodajemy rozdrobniony czosnek, trochę białego pieprzu, troszeczke soli (maleńką szczyptę), ser kroimy w plasterki, no i zaczynamy faszerować naszą bagietkę, nadkrojone kromki smarujemy masłem czosnkowym i w te kieszonki pakujemy żółty ser (mogą być po dwa plasterki lub jak ktoś lubi trochę wiecej, ważne żeby nie przesadzić). Następnie owijamy bagietkę folią aluminiową i kładziemy na grilla (musimy pamietac, żeby nie kłasc bagietki na ostry żar, ponieważ sie spali), pieczemy ok. 15-20 minut, ciągle sprawdzając czy sie nie przypala (czas pieczenia bagietki zależny jest od tego, jak bardzo grill jest nagrzany).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
AutorKaja

Bagietka z masłem czosnkowym i serem: Podobne przepisy

Bagietka z masłem czosnkowym i serem: wypróbuj również

Jak zrobić masło ziołowe?

... , urozmaicaj swój dzień małymi niespodziankami. I nie przerażaj się: masło czosnkowe czy ziołowe są naprawdę proste w przygotowaniu. ... Znudziło ci się już zwykłe masło? Przeczytaj jak zrobić masło ziołowe. Taki „wynalazek” jest zdrowszy, bo ...

dawno temu

Chleb czosnkowy - jak go zrobić?

... Chleb czosnkowy to świetna przekąska na imprezę, ale także pomysł na kolację dla wszystkich, którym znudziły się zwykłe, tradycyjne, szare i nieciekawe kromki z wędliną i pomidorem. Właściwie ... do tego dania bardziej pasowałaby nazwa: kanapki ...

dawno temu

Grzanki czosnkowe

... Nie wiesz co zjeść na śniadanie? W końcu jest weekend, więc z jednej strony masz ochotę na coś wyjątkowego, ale z drugiej nie chcesz się przepracowywać. Grzanki czosnkowe to doskonałe kompromisowe rozwiązanie. ... rozwiązanie. Przygotuj: 6 ...

dawno temu

Masło orzechowe

... Masło orzechowe to ciekawe rozwiązanie, które pomaga uniknąć monotonni w przygotowywaniu ciagle tych samych kanapek z serem i wędliną. To smaczna i zdrowa przekąska, która dostarcza organizmowi ... wielu potrzebnych do prawidłowego ...

dawno temu

Przepis na sos czosnkowy do pizzy

... Dla tych, którzy lubią aromatyczne, ale niezbyt ostre smaki jest łagodny, lekko kremowy sos czosnkowy. Do jakich potraw pasuje? Jak się robi sos czosnkowy? Zdradzamy sekret jego receptury i wachlarz jego zastosowań. Jak brzmi przepis na sos ...

dawno temu

Sałatka z sosem czosnkowym

... Zima to najlepsza pora roku na jedzenie czosnku, warto więc zrobić sobie sałatkę z sosem czosnkowym. To doskonały pomysł na śniadanie czy kolację, no może nie na romantyczną kolację, zapach czosnku nie jest zbyt pociągający. Dostarcz swojemu ...

dawno temu

Proszę masło, ale takie bez oleju

... Robiąc zakupy kilku dni temu w moim ulubionym, osiedlowym sklepiku, usłyszałam jak młody chłopak mówi do sprzedawczyni „Proszę Masło, ale takie bez oleju”. Sprzedawczyni z uśmiechem godnym Mona Lizy ... , podała mu spod lady zawiniątko w złotym ...

dawno temu

Zupa czosnkowa - przepis na zdrowie

... , że sprawdza się w tych wszystkich sytuacjach i wzmacnia naszą odporność. Oczywiście nie tak łatwo zmusić niektórych do zjedzenia tej aromatycznej przyprawy. Zwłaszcza czosnek dla dzieci to wcale nie żaden przysmak. Można go przemycić tylko w ...

dawno temu

Półmisek serów - pyszna przekąska

... Jeśli planujesz przyjęcie i zastanawiasz się jaką przekąskę zaserwować, to weź pod uwagę sery. Są naprawdę pyszne, a i napracować się przy takiej serowej przystawce nie trzeba. Wystarczy odpowiednio je pokroić i podać. Czy wiesz jak powinien ...

dawno temu

Fondue i jego rodzaje

... Fondue to danie w Polsce niezbyt popularne, a przecież tak smaczne! Tradycyjnie, pierwotnie fondue robione było wyłącznie z żółtego sera rozpuszczonego z dodatkiem białego wina i bagietki, którą ... z podgrzewaczem, a następnie, w gęstej masie ...

dawno temu

Co podać do deski serów?

... Deska serów to wykwintne eleganckie danie idealne na wieczór w gronie przyjaciół. Aby deska serów była dobrze skomponowana, musi zawierać ser twardy, ser świeży, ser miękki dojrzewający, oraz gatunki sera blue. ... wieczór! Bagietka–tradycyjnie ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Sery żółte

... Cech przypisywanych żółtym serom, za które je tak bardzo kochamy jest wiele. Czy możliwe jest bowiem przyrządzenie lasagne, zapiekanek makaronowych albo domowej pizzy bez tego niezwykłego dodatku ... śmietankowego smaku, jak i jego wersji ...

dawno temu

Epoisses - król wszystkich serów!

... Przedstawię dzisiaj bardzo unikalny francuski ser. Napoleon był nim zachwycony, a Jean Brillat-Savarin, znany francuski polityk, który zasłynął także w branży kulinarnej, nazwał go "królem ... wszystkich serów". Époisses de Bourgogne, bo nim ...

dawno temu

Zupa czosnkowa rodem z Hiszpanii

... Zupa czosnkowa to idealny posiłek na tę porę roku i na tę pogodę, kiedy bakterie i wirusy mnożą się jak zwariowane. Warto zabezpieczać się przed grypą w naturalny sposób – czosnek to doskonały antybiotyk. Natomiast czosnek w połączeniu z ...

dawno temu

Ser mascarpone - kilka fajnych przepisów

... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale dziś mam dla was kilka przepisów z serem mascarpone. ... podzielonych na części, 15 g masła, kilka gałązek szczypiorku, umytego i pokrojonego drobno, 2 ...

dawno temu

Zupa czosnkowa - idealna na zimę

...   Choć nie jestem koneserką czosnku i dotychczas zdarzało mi się z racji smaku go spożywać zwykle pod postacią sosu, to moje zdanie na jego temat zmieniło się, gdy spróbowałam zupy czosnkowej, więc postaram się przekonać do niej i Was. ... Choć ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... Tradycyjny ser feta produkowany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (5-10% mieszanki). Dzisiaj do jego produkcji używa się zazwyczaj pasteryzowanego mleka krowiego. Dobra ... feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie ...

dawno temu

Masło czy margaryna?

... Zdania na temat tego co wybrać, a w zasadzie który produkt jest zdrowszy, wciąż są podzielone. Zarówno masło jak i margaryna posiadają swoje zalety i wady. O wyborze produktu powinny decydować wiek i stan naszego zdrowia. ... Zdania na temat ...

dawno temu

Powiązane Tematy