Składniki:
- ok. kilograma ziemniaków (raczej starych niż nowych) ugotowanych w skórach, ale nie rozgotowanych,
- 1/2 do 3/4 słoiczka majonezu (sredniego),
- 1 duże jabłko,
- 3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe,
- 1-1,5 cebuli,
- puszka odsaczonej czerwonej fasoli (lub białej - lub jednej i drugiej),
- 4-5 sledzi marynowanych lub z zalewy,
- sok z ok. połowy cytryny,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Ugotowane ziemniaki obrac, pokroic (mozna gotować z łyżką soli a po ugotowaniu zalac zimna woda - będą się lepiej obierać) w dośc gruba kostkę. W kostkę pokroić cebule, ogórki, jabłko, śledzie, dodac odsączoną fasolkę z puszki czerwoną lub białą albo ugotowaną poprzedniego dnia, pokrojone ziemniaki, wszystko dobrze posolić , mocno popieprzyć, pokropić cytryna (wszystko zależy czy śledzie są marynowane czy nie i jakie są ogórki - kiszone czy konserwowe) Dodać majonez (w zalezności od ilości składników). Mozna dodac łyżeczkę musztardy). PO wymieszaniu przełozyc do pojemnika i zostawic w lodówce na noc do "przegryzienia".
Potrzebne przybory:
Garnek do gotowania kartofli w skórach, nóż do krojenia warzyw, wygodna deseczka, miska do mieszania - dośc duża, łyżka do mieszania.
Jak podawać?
Na bardzo wiele sposobów - może być podawana na tartinkach, krakersach, spodach kruchych babeczkowych słonych, na chlebie, jako dodatek i jako nadzienie - bardzo smakuje z piwem jako przekąska, a także można nadziewać tą sałatką ptysie własnego wyrobu - ale nie mogą zbyt długo leżeć - bo moga przesiakać,I oczywiście może być podawana ze wszystkimi słonymi placuszkami... Smacznego!
Uwagi:
Tę sałatkę robi sie trochę na "oko" tzn - mozna wg. smaku modyfikować ilości składników - duzo zależy czy ziemniaki są ugotowane "w sam raz" tzn - czy nie rozpadają sie lub nie sa niedogotowane, od jakości majonezu ( najlepszy jest Kielecki lub Babuni, czy jabłko jest nie za twarde i dość słodkie - mozna zreszta tego jabłka dodać trochę więcej i oczywiście od jakości ogórków i od śledzi.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | MIrena |