Składniki:
- naleśniki (własne, grube, na mleku!),
- mięsko (schab, karkówka, łopatka, piersi kurze... właściwie, co kto ma),
- mrożonka warzywna (zupa jarzynowa lub warzywa w paski),
- przecier pomidorowy,
- cebula,
- sambal oelek,
- kostki rosołowe - warzywna i kurzęca,
- pietruszka lub szczypiorek,
- przyprawy (pieprz, sól, cukier, papryka ostra),
- tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Smażymy naleśniki (grube, porządne, kaloryczne... :)
Mięsko kroimy w cienkie paseczki (jak na stroganowa), leciusio (będą kostki rosołowe!) solimy, pieprzymy, papryczymy, dodajemy oliwę... Wkładamy do lodówki na 2 godziny, co by się przegryzło. W międzyczasie smażymy 3-4 cebule pokrojone drobno... Na złoto. Przekładamy do szybkowara. Następnie warzywa mrożone (oczywiście, że mogą być świeże...) wrzucamy na moment na patelnię... Też przekładamy do szybkowara.
Robimy zalewę: dwie kostki rosołowe (warzywną i kurzęcą), zalewamy wrzątkiem, dodajemy pieprz, łyżeczkę cukru, łyżkę sambalu, puszeczkę przecieru pomidorowego (Węgierski "Złoty bażant"!! Nasze są robione chyba z buraków...:( )Mięsko wyjmujemy z lodówki, smażymy (smalec!!, ale można na oleju...:) mocno. Przekładamy do szybkowara.
Wszystko zalewamy przygotowaną zalewą (w razie konieczności dolewmy wody - ma z tego wyjść sos!).
Gotujemy ok. 20 minut (szybkowar).
Na głębokie talerze nakładamy pokrojone w paseczki zimne naleśniki, zalewamy mięskiem z sosem i jarzynami...
Na wierzch sypiemy posiekaną pietruszkę lub szczypiorek (co kto woli...:))
Smacznego!
Potrzebne przybory:
Nóż, patelnia, garnuszek, szybkowar...
Jak podawać?
Jakby nie podawać i tak będą prosić o dokładkę... :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 140 min. |
Trudność | prosty |
Autor | jasiek1888 |