Uczucie głodu - jak z nim walczyć?
TYNKA • dawno temuMały głód, duży głód… żaden nie powinien cię dotykać. Uczucie głodu sprawia, że nie możemy się powstrzymać od jedzenia i najczęściej bezmyślnie napychamy się byle czym, a wtedy nasza dieta i wszystkie wcześniejsze wysiłki idą na marne. Istnieje jednak sposób, by powstrzymać tę groźną siłę natury, która popycha nas do lodówki. Co to takiego?
Krok 1
Jak zwalczać uczucie głodu? Odpowiedź jest prosta – trzeba jeść. Istnieją potrawy, które sprawią, że będziemy czuły się syte, ale jednocześnie dostarczą bardzo niewiele kalorii.
Krok 2
Tajemnicze słowo to… owsianka. Naukowcy ustalili, że gdy pochłoniemy ją na śniadanie będziemy się czuły najedzone dwukrotnie dłużej, niż po spałaszowaniu białego pieczywa. Oprócz płatków owsianych warto też jeść ryby, jabłka, brązowy makaron, flaki i pomarańcze.
Krok 3
Pamiętaj, że im wcześniej zlikwidujesz uczucie głodu, tym mniejsza szansa, że rzucisz się na jedzenie.
Krok 4
Niskokaloryczne, a jednocześnie sycące pokarmy sprawią, że oszukujemy nasz mózg. Dzięki takim potrawom wydaje mu się, że żołądek wciąż jest pełen i napady głodu się nie pojawiają.
Krok 5
Wszystko dzięki błonnikowi. Tworzy on w jelitach śluzową wyściółkę, która spowalnia wchłanianie jelitowe. Cały proces jedzenia pokarmów, które zawierają ten cenny składnik jest na tyle długi, że mózg dostaje informacje o najedzeniu się, zanim dojdzie do przejedzenia. I ot cała dieta. Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze