Sk艂adniki:
- 500 g ziemniakow,
- 1/2 l bulionu,
- 8-10 duzych lisci wloskiej kapusty,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 50 g pistacji,
- 50 g rotdrobnionego rokpola,
- kilka galazek kopru,
- 2 lyzki oleju.
Jak przyrz膮dzi膰?
Ziemniaki obrac i ugotowac w bulionie. przestudzic i zmikoswac. Marchewki obrac i zetrzec na tarce (duze oczka), cebule drobno posiekac. Marchewke, cebule, obrane (takze z tej fioletowej skorki) i posiekane pistacje, posiekany koperek dodac do ziemniakow i wymieszac.
Kapuste zblanszowac ok. 5 min w osolonej wodzie, przestudzic.
Ulozyc na lisciu farsz i formowac golabki.
Kazdy najpierw podsmazyc, a potem przelozyc do naczynia zaroodpornego, zalac woda lub dodtakowym bulionem i piec w piekarniku do miekkosci.
Podawac z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Uwagi:
Gotuje w bulionie warzywnym, a zalewam do pieczenia bulionem grzybowym, ale to wg uznania smakowego.
Ja wszystko, lacznie z ugotowanymi ziemniakami wrzucam w robota kuchennego i mam "ciapke" po chwili. Zero siekania i tarcia. Recznie tylko obieram warzywa.
Pistacje albo przepolawiam, albo wrzucam cale do robota. im grubiej pokrojone, tym lepiej, bo fajnie chrupia. Ale to tez kwestia gustu.
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Autor | MaJa |