Gołąbki wegetariańskie z rokpolem

Przepis kulinarny

Składniki:

- 500 g ziemniakow,
- 1/2 l bulionu,
- 8-10 duzych lisci wloskiej kapusty,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 50 g pistacji,
- 50 g rotdrobnionego rokpola,
- kilka galazek kopru,
- 2 lyzki oleju.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrac i ugotowac w bulionie. przestudzic i zmikoswac. Marchewki obrac i zetrzec na tarce (duze oczka), cebule drobno posiekac. Marchewke, cebule, obrane (takze z tej fioletowej skorki) i posiekane pistacje, posiekany koperek dodac do ziemniakow i wymieszac.
Kapuste zblanszowac ok. 5 min w osolonej wodzie, przestudzic.
Ulozyc na lisciu farsz i formowac golabki.
Kazdy najpierw podsmazyc, a potem przelozyc do naczynia zaroodpornego, zalac woda lub dodtakowym bulionem i piec w piekarniku do miekkosci.

Podawac z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Uwagi:

Gotuje w bulionie warzywnym, a zalewam do pieczenia bulionem grzybowym, ale to wg uznania smakowego.

Ja wszystko, lacznie z ugotowanymi ziemniakami wrzucam w robota kuchennego i mam "ciapke" po chwili. Zero siekania i tarcia. Recznie tylko obieram warzywa.

Pistacje albo przepolawiam, albo wrzucam cale do robota. im grubiej pokrojone, tym lepiej, bo fajnie chrupia. Ale to tez kwestia gustu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćdużo
AutorMaJa

Gołąbki wegetariańskie z rokpolem: Podobne przepisy

Gołąbki wegetariańskie z rokpolem: wypróbuj również

Powiązane Tematy