Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kokos:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 20 deko wiórków kokosowych
Krem:
- 1 duża lub 2 mnejsze puszki ananasów
- 1 kostka masła roślinnego
- 5 żółtek
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki cukru
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Ubić białka, dodać cukier, ubić na sztywno, dodawać po żółtku ciągle ubijając, dosypać mąkę i proszek do pieczenia, wlać olej i mleko, delikatnie wymieszać. Przełożyć na dużą blaszkę i piec w średniogorącym piekarniku.
Kokos:
5 białek ubić na sztywno, dodać jedną szklankę cukru pudru, wsypać 20 deko wiórków kokosowych- wymieszać,przełożyć na blaszkę wyłożoną dobrze natłuszczonym pergaminem (ewentualnie folią aluminiową). Upiec na złoty kolor.
Krem:
Z ananasów odlać sok, uzupełnić wodą do 2 szklanek. Odlać pół szklanki na poncz. Z reszty ugotować budyń: w połowie szklanki soku roztrzepać 5 żółtek i budyń śmietankowy, szklankę soku zagotować dodając 3 łyżki cukru- wlać do gotującego się soku, zagotować mieszając, ostudzić. Masło roślinne utrzeć z wystudzonym budyniem, dodać pokrojone w kawałeczki ananasy.
Na biszkopt nasączony sokiem z ananasów wyłożyć krem, na to placek kokosowy, delikatnie docisnąć.
Potrzebne przybory:
Mikser, typowe przybory kuchenne.
Jak podawać?
Z uśmiechem.
Uwagi:
Ciasto dla rodziny w której wszyscy lubią ananasy - w całym domu pachnie :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | mama Marty |