Składniki:
- 850 g twarogu trzykrotnie mielonego,
- 4 jajka,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 aromat cytrynowy,
- 1/2 kostki masła,
- ok. 200 g cukru,
- 80 g rodzynek,
- 80 g skórki pomarańczowej,
- 70 g czekolady deserowej,
- tłuszcz i bułka tarta do formy.
Jak przyrządzić?
1. Żółtka utrzeć z cukrem w makutrze lub mikserem. Dodać proszek budyniowy, masło, ser, zapach cytrynowy, rodzynki i skórkę. Dobrze wymieszać.2. Rozgrzać piecyk. Foremkę nasmarować masłem i posypać tartą bułką.3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką - nie miksować.4. Masę serową przełożyć do formy i piec w temp. 180 stopni ok. 1,5 godziny.5. Rozpuścić czekoladę i rozprowadzić ją na lekko przestudzonym serniku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |