Składniki:
- 500g ziemniaków,
- 150g żółtego sera,
- 2 cebule,
- 25g masła,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
2. Ser zetrzeć, cebulę pokroić w cienkie talarki i razem wymieszać.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ziemniaków i przykryć serem i cebulą.
4. Następnie na to wyłożyć resztę ziemniaków. W kilku miejscach położyć niewielkie kawałeczki masła.
5. Piec w 180 stopniach, aż ziemniaki będą miękkie i złociste, czyli mniej więcej godzinę.
Uwagi:
Danie można wzbogacić dodając do sera i cebuli pokrojoną w kostkę szynkę. Poza tym, by ziemniaki upiekły się szybciej można wcześniej lekko je podgotować a dopiero potem kroić w plasterki i układać w naczyniu i zapiekać. Zapiekanka jest naprawdę pyszna, polecam!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |