Składniki:
Ciasto:
- po 1 szklance mąki, cukru i śmietany,
- 1 jajko,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka sody,
- 3 łyżki maku lub wiórków kokosowych,
- 2 łyżki kakao,
- 15 dag posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, morele, daktyle).
Krem:
- 25 dag masła,
- 3 jajka,
- niepełna szklanka cukru,
- 1,5 łyżki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- kilka kropli aromatu arakowego lub rumowego.
Polewa:
- 1 tabliczka deserowej czekolady,
- 5 dag masła.
Ponadto:
- po ok. 1 szklanki wiórków kokosowych i posiekanych orzechów,
- pół szkl. rodzynek,
- słoik dżemu (najlepiej malinowy, morelowy lub z czarnej pożeczki),
- spirytus.
Jak przyrządzić?
1. Ubić jajko z połową cukru, dodać śmietanę, mąkę z sodą, resztę cukru, ocet i dobrze wymieszać.
2. Ciasto podzielić na 3 częśći. Do jednej dodać kakao, do drugiej sparzony i utarty mak lub wiórki, do trzeciej bakalie. W średniej tortownicy lub blasze upiec osobno 3 placki, ostudzić.
3. Ubić jajka z cukrem w garnku, wymieszać na gładką masę z mąką i aromatem. Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do masy ubijając ją trzepaczką. Garnek postwić na małym ogniu i energicznie mieszając podgrzewać aż masa się zagotuje i zgęstnieje.
4. Masło utrzeć, dodawać do niego wciąż ucierając po łyżce zimnego kremu. Placki przełożyć kremem.
5. Górę ciasta posmarować raczej cienko dżemem. Biszkopty maczać w spirytusie i układać na dżemie.
6. Czekoladę pokruszyć, dodać masło i mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą polać górę ciasta. Na każdym biszkopcie można ułożyć po jednej rodzynce. Całość posypać wiórkami kokosowymi i drobno posiekanymi orzechami.
Uwagi:
Ciasto to znane jest też jako cycki murzynki, czasem teściowej. Jest pyszne, polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | nutella |