Składniki:
Masa:
- 1,5 szkl. cukru,
- 0,5 szkl. mleka,
- 1 kostka margaryny (250 g),
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 1 zapach rumowy.
Ciasto:
- 2 szkl. mąki,
- 4 żółtka,
- 1 proszek do pieczenia,
- piana z 2 białek,
- ewentualnie bakalie (rodzynki, skórka momarańczowa kandyzowana, wiśnie kandyzowane).
Jak przyrządzić?
1. Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszająć, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.
2. Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/2 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalie.
3. Piecyk nagrzać. Podłużną formę nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
4. Z 2 białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut (ale najlepiej jest sprawdzać patyczkiem) w 190 stopniach.
5. Po upieczeniu odczekać 10 min. i wyjąć ciasto z blachy i na jego bokach oraz górze pędzelkiem rozprowadzić pozostawione 1/2 szkl. polewy kakaowej.
Uwagi:
Ciasto jest PYCHA!! To najlepszy murzynek jakieg jadłam, jest baardzo czekoladowy a najlepsza jest ta polewa która z wierzchu tworzy lukrową polewę i lekko wsiąka w ciasto przez co staje się onno leciutko wilgotne i pyszne! Poza tym zawsze mi się udaje- trzeba tylko pamiętać żeby delikatnie mieszać ciasto z pianą i zaraz potem wstawić je do piecyka- nie czekać, bo piana opada. Żadko dodaję bakalie bo bez nich jest rewelacyjne ale jeżeli to rodzynki, skórkę pomarańczową i kandyzowane wisienki- raczej nie używam tu orzechów. A co do czasu pieczenia to ja piekę ok. 55 minut ale to zależy od kuchenki więc sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest już suche. POLECAM, upieczcie i spróbujcie, SMACZNEGO!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |