Składniki:
- 10 dag orzeszków pistacjowych,
- 40 dag truskawek,
- 50 dag twarogu,
- 300 ml śmietany kremówki,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki likieru amaretto,
- 1 łyżka żelatyny,
- wiórki czekolady do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Orzeszki obrać z łupin, otrzeć ze skórki, drobno posiekać, truskawki oplukać, osączyć, odszyczypułkować, połowę pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić, twaróg utrzeć z 1/2 cukru i amaretto, śmietanę ubić z pozostałym cukrem, połączyć z twarogiem, pokrojonymi truskawkami i żelatyną.
Pozostałe truskawki pokroić na plasterki, średniej wielkości miskę wyłożyc folią aluminiową lub spożywczą, a potem plasterkami truskawek. Na truskawki wyłożyć masę twarogową, wyrównać powierzchnię, zastudzić, wyjąć na talerz, ozdobic czekoladą i pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 265 kcal / porcja |
Autor | mariola |