Składniki:
- ziemniaki małe,
- czosnek,
- masło,
- przyprawa ziołowa do grilla,
- do smaku bazylia,
- folia aluminiowa.
Jak przyrządzić?
Umyte ziemniaki (najlepiej młode) kroimy na połówki. Możemy je wcześniej obrać, ale nie koniecznie. W zależności jak komu wygodniej jeść. Jeżeli ktoś jest amatorem jadła z ogniska, to skórka nadaje właśnie taki aromat.
Folię składamy na dwa razy, by była grubsza, smarujemy masłem. Ząbki czosnku kroimy na plasterki i układamy na foli (około 1,2 ząbki czosnku). Nań nakładamy połówki ziemniaków tak, aby powstał kwiatuszek. Posypujemy przyprawami, zawijamy szczelnie w folie i pieczemy ok. 16. minut sprawdzając widelcem miękkość.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Karola |