Składniki:
1. makaron - drobny - małe muszelki,kolanka lub jeszcze drobniejsze gwiazdki itp.
2. brokuły - mrożone lub świeże,
3. pieczarki - 30 dag,
4. cebula - 1 średnia,
5. papryka zielona i czerwona, mogą być mniejsze,
6. główka czosnku (lub kilka ząbków),
7. olej - trochę do smażenia i można dodać do niego trochę masła, będzie miał lepszy smak,
8. sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1. obieramy ząbki czosnku, przeciskamy lub kroimy na drobno.
2. podgrzewamy olej na patelni (dobrze żeby patelnia była duża - będzie łatwiej mieszać składniki), dodajemy masło (opcjonalnie).
3. wrzucamy czosnek na tłuszcz.
4. wrzucamy do tego podsmażonego czosnku podgotowane i pokrojone w miarę na drobno brokuły, pokrojoną w kostkę paprykę, cebulkę i pieczarki razem wszystko smażymy.
5. gotujemy makaron - ilość - na oko ale nie przesadzić bo będzie więcej makaronu niż warzyw.
6. to co z patelni mieszamy z makaronem (już w jakiejś misce), doprawiamy solą i pieprzem.
7. odstawiamy do lodówki na godzinkę a potem...
Potrzebne przybory:
Patelnia, łyżka do mieszania, miska.
Jak podawać?
Na zimno, z bagietką albo samą po prostu.
Uwagi:
Nie potrzeba żadnego sosu, ani majonezu, smak nadaje olej podsmażony z czosnkiem.
Jest to potrawa fajna, bo dużo jej wychodzi, fajnie i kolorowo wygląda, super pachnie.
Polecam, naprawdę pycha!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Kasica |