Conchilioni rigato

Przepis kulinarny

Składniki:

- makaron duże muszle - ok. 400 gram (można kupić w hipermarketach),
- 0,5 l śmietany 36%,
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka,
- pęczek szczypiorku,
- 15 dkg szynki,
- 15 dkg boczku wędzonego,
- oliwa z oliwek,
- mak - 2 łyżki,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano.

Jak przyrządzić?

Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut - odcedzamy. Nie wolno rozgotować makaronu!Farsz: mieszamy mięso, 0,1 l śmietany, drobno posiekany szczypiorek, szynkę i boczek, przyrawiamy.Farszem nadziewamy muszle. Niestety jest to dość pracochłonne.Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy mak i kilka minut smażymy, dodajemy resztę śmietany, układamy muszle i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu.

Potrzebne przybory:

Patelnia z przykrywką.

Jak podawać?

Na ciepło.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Trudnośćwymagający
Porcje4-5
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt35 zł
Autorbalog

Conchilioni rigato: Podobne przepisy

Powiązane Tematy