Składniki:
- makaron duże muszle - ok. 400 gram (można kupić w hipermarketach),
- 0,5 l śmietany 36%,
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka,
- pęczek szczypiorku,
- 15 dkg szynki,
- 15 dkg boczku wędzonego,
- oliwa z oliwek,
- mak - 2 łyżki,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut - odcedzamy. Nie wolno rozgotować makaronu!Farsz: mieszamy mięso, 0,1 l śmietany, drobno posiekany szczypiorek, szynkę i boczek, przyrawiamy.Farszem nadziewamy muszle. Niestety jest to dość pracochłonne.Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy mak i kilka minut smażymy, dodajemy resztę śmietany, układamy muszle i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu.
Potrzebne przybory:
Patelnia z przykrywką.
Jak podawać?
Na ciepło.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | wymagający |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | balog |